Delano Tolhuisen

Column

Een CAO als oplossing voor de arbeidskrapte?

Trucjes om jou binnen te halen

Ook in de accountancysector is al jaren sprake van een arbeidskrapte. Er is meer vraag naar personeel dan aanbod. Accountantskantoren toveren om die reden allerlei slimme trucjes uit hun hoge hoed om jou binnen te halen. Het begint bij een fles water met het logo, fietslampjes en speakertje. En eindigt met een verruimd leasebudget, korting bij een sportschool of zorgverzekeraar, flexibiliteit met overuren en een thuiswerkvergoeding. Om nog maar te zwijgen van die zogenoemde ‘tekenbonus’: het bieden van een hoger salaris, om iemand binnen te halen in een concurrerende markt (Van der Willik, 2024).

Al die lokkertjes maken het interessant om over te stappen. Wat natuurlijk ook het doel is. Tegelijkertijd zijn deze arbeidsvoorwaarden lastig te vergelijken. Zelfs iets makkelijks kwantificeerbaars, zoals het salaris, geeft vaak een vertroebel beeld. Kantoren voeren namelijk vaak wel een arbeidsvoorwaardenanalyse uit om te beoordelen of hun salarissen marktconform zijn, maar zijn hierover meestal niet transparant.

Overstappen en inwerken kost veel tijd

Op dit moment blijft de gemiddelde accountant zo’n 3 jaar in dienst bij zijn of haar werkgever. Relatief kort als je je bedenkt dat er minstens een halfjaar nodig is om iemand in te werken (Jobse, 2024). Accountantskantoren zijn hierdoor veel tijd kwijt aan het werven en opleiden van nieuwe medewerkers. Natuurlijk is opleiding inherent aan de sector, maar toch leiden de verschillen tussen kantoren tot de nodige uren voor heb inwerken van nieuwe medewerkers. Tijd die anders besteed had kunnen worden. Zoals aan klanten of een verbetering van de kwaliteit.

Een CAO als oplossing

Maar wat is dan een oplossing? Misschien een CAO? Het is wellicht niet de heilige graal, maar het leidt wel tot een gelijkwaardiger speelveld en minder marktongelijkheid. Er ontstaat meer transparantie en zorgt voor meer stabiliteit en zekerheid (Fase,1982). Mogelijk beïnvloedt dit de interesse om over te stappen en helpt het deels tegen de arbeidskrapte. Immers, het gras is niet altijd groener aan de overkant.

Of is dat vertroebelde beeld juist wel heerlijk voor accountantskantoren? En staan misschien Big4-kantoren er niet om te springen in een akkoord te stappen met de kleinere kantoren?

Literatuurlijst

Fase, W. J. P. M. (1982). CAO-recht. Samson.

Jobse, H. (2024, 22 april). Is geregeld van baan veranderen goed voor je cv? Dit denkt de recruiter over jou. MT/Sprout. https://mtsprout.nl/werk-leven/carriere/van-baan-veranderen

Van Der Willik, L. (2024, 3 april). Tekenbonus: Goudmijn voor werkgevers? – Shiftbase. Shiftbase. https://www.shiftbase.com/nl/woordenboek/tekenbonus

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *