Fleur Hoogendoorn

Brenda’s Weken

Opinie

Brenda’s Weken 2024 – opinie 3

De Brenda Westra Opinieprijs wordt jaarlijks door Nyenrode Business Universiteit en Stichting Future Finance uitgereikt en is gericht op vernieuwende, duidelijk opiniërende, vlot geschreven, voor het accountantsberoep en –onderwijs actuele opiniestukken. In november wordt deze prijs uitgereikt, vandaar dat de aankomende tijd The Accountables is omgetoverd tot Brenda’s Weken, waarbij gedurende deze weken elke dag een opinie van een van de genomineerde centraal staat. Vandaag de opinie van Fleur Hoogendoorn. Zij behaalde in januari 2024 de Master of Science in Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en studeert nu in de Post-Master. Ze werkt als opdrachtleider bij De Audit Boetiek.

Wie het kleine niet eert

Groot, groter, grootst: wie is er niet groot, groter, grootst mee geworden? Dit rijtje brengt ons terug naar onze jongste jaren, waarin we ons ontwikkelden door te knutselen met wc-rolletjes, te goochelen met de goocheldoos en door te bouwen in de zogenoemde bouwhoek. Het is een rijtje waarmee we de rest van ons leven verder knutselen, goochelen en bouwen, zo ook als volwassene(n) binnen de accountancysector. Immers, nieuwsberichten wijzen op een heuse markttrend binnen onze sector: consolidatie. Een trend die flink om zich heen heeft geslagen en voorlopig niet van plan lijkt daarmee te stoppen, terwijl de kleuterjuf ons toch ook het rijtje “klein, kleiner, kleinst” heeft geleerd?

Consolidatie als spreuk

“Nieuwe reeks overnames: schaalvergroting in accountancy zet rap door’’ [1]. Het is één van de veelvoorkomende nieuwsberichten over de consolidatietrend, losstaand van de nog flitsendere aankondigingen van de betreffende kantoren zelf. Dat we niet meer aan de vooravond staan is duidelijk, want een groot aantal overnames en fusies is reeds afgerond. Mijn vraag: waarom?

Waarom knutselen, goochelen en bouwen al die concullega’s verder om steeds groter te worden?

Een verdieping in de nieuwsberichten brengt mij tot het volgende antwoord: het creëren van schaalgrootte voor investeringen in verbeterde kwaliteit en digitalisering. Deze toverspreuk moet een breed scala aan uitdagingen te lijf gaan, zoals de naleving van toenemende regels, nieuwe technische ontwikkelingen en het structurele tekort aan accountants. Tussen de regels door valt ook te lezen over opvolgingsproblematieken, maar dat zijn de kleine lettertjes van de consolidatiespreuk.

Toveren met private equity

De toverspreuk mist alleen nog een tovenaar, maar ook daarvoor bestaat een oplossing! Private equity meldt zich namelijk, geheel vrijwillig, aan om de consolidatietrend te bekrachtigen. Het is geen hogere wiskunde: waar geld (nodig) is, is private equity. Ook dit is zoals in de kleuterklas, 1 + 1 = 2.

Niemand minder dan de AFM volgt de toetreding van deze externe investeerders naar eigen zeggen nauwlettend [2]. Over de kleuterklas gesproken: als mijn kleuterjuf met nadrukkelijke nauwlettendheid een oogje in het zeil hield, dan was dat per definitie geen goed teken. De AFM geeft aan dat de risico’s van private equity zwaar wegen. Commerciële prikkels kunnen volgens hen leiden tot verminderde kwaliteit en ook de onafhankelijkheid kan in het geding raken. Dat is in strijd met de eerder beloofde uitkomsten van consolideren, toch? En trouwens, wat is de stip op de horizon als de private equity partijen hun verwachte exit maken in de (nabije) toekomst?

De magie van klein

Als ik het simsalabim en alle hocus pocus wegdenk, maakt het mij trots dat er óók concullega’s zijn die júist geloven in het bestaansrecht van klein. Mijn eigen route binnen de accountancy ving aan met zes waardevolle jaren in de Big Four, gevolgd door een tussenjaar bij een consoliderend accountantskantoor. Na geproefd te hebben van de facetten van groot, groter, grootst, zette ik mijn doordeweekse dagen voort bij klein, kleiner, kleinst. In een zeer vroeg stadium haakte ik aan bij een kleinschalige startup.

Mijn afdronk van de afgelopen jaren? In klein zit kracht, er zit magie. Dat alles doordat we dagelijks op een kleinschalige en wilskrachtige manier invulling geven aan ons prachtige ambacht, waarbij persoonlijke én oprechte aandacht richting klanten en collega’s de hoogste prioriteit vormt. Doordat we continu bezig zijn met kwaliteit, met focus op een weloverwogen specialisatie. Doordat we de lijntjes zo kort hebben, dat eenieder scherp gehouden kan worden. Door een hoog verantwoordelijkheidsgevoel van onze partners, wiens intrinsieke motivatie ervoor zorgt dat winsten terug naar de organisatie stromen. Door vertrouwdheid te creëren middels het inzetten van stabiele controleteams en hoge partnerbetrokkenheid, waardoor bijkomstig de omstreden vertrouwenskloof zal slinken.

En als klein niet groot genoeg is? Ook dan hoeft klein zich niet te laten opslokken door de consolidatietrend. Natuurlijk kan consolidatie een gouden spreuk zijn, maar niet altijd en zeker niet voor iedereen. Gebruik eerst eens de skills die je vroeger leerde in de bouwhoek: werk samen! Help elkaar verder, zodat óók kleinschalige kantoren voldoende schaalgrootte uit de hoge hoed tevoorschijn kunnen krijgen. Ga gezamenlijk de uitdagingen van toenemende regeldruk, technische ontwikkelingen en de oververhitte accountantsmarkt aan, zonder de eigen koers te verliezen.

Naar mijn idee is het zo simpel: denk groot, blijf klein. Laat het betoverende bestaansrecht van kleinschaligheid nietverloren gaan. Want alleen wie het kleine niet eert, consolideert.

[1] E. van der Schoot (2023), Financiële Dagblad. Opgehaald van FD: https://fd.nl/financiele- markten/1488379/schaalvergroting-in-accountancy-zet-rap-door-met-nieuwe-reeks-overnames

[2] Autoriteit Financiële Markten (2023). Private-equity-investeringen in accountancysector; houd oog voor het risico. Opgehaald van AFM: https://www.afm.nl/nl-nl/sector/actueel/2023/april/private-equity-accountancysector

Voor het plaatsen van reacties, hou graag rekening met onze spelregels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *