Jeffrey Liu
Tip van de redactie
Tip van de redactie: 4 boeken voor een duurzame zomer
Vergezochte klimaatramp
Iets wat voor kort pas mogelijk werd gehouden voor het jaar 2100, is al begonnen in 2024. De Volkskrant berichtte dit weekend over ‘griezelige’ signalen en indicaties die duiden op het eerder en sneller ontwikkelen van een klimaatramp dan enig model had voorspeld. De accusatief hier is het stilvallen van de golfstroom welke vanaf het westen van Zuid-Amerika, via Australië, Zuid-Azië en Zuid-Afrika warmte naar het noordelijk halfrond (ons) brengt. Gevolgen: massale sterfte, tornado’s en extreme warmte.
Om niet te negatief de zomer in te gaan: zo ver is het nog niet. En het is ‘heel onwaarschijnlijk’ dat er geen weg terug meer is.
Wat kan het accountantsberoep hiertegen doen?
Waarschijnlijk niet veel. Accountants zullen zelfstandig de wereld niet kunnen redden. Dat betekent niet dat we stil hoeven te zitten. Zij die beursgenoteerde ondernemingen controleren komen er straks als eerste mee in aanraking: verplichte ESG-rapportage incluis limited assurance van ons, de accountant.
Veel meer is nodig van bedrijven dan enkel rapporteren over duurzaamheid. We moeten niet gaan rapporteren óm het rapporteren. Bedrijfsleiders en investeerders moeten hun kapitaal duurzaam herinvesteren (rapportage helpt hierbij). Aandeelhouders moeten bedrijfsleiders op duurzaamheid gaan aanspreken. Overheden moeten de klimaattransitie mogelijk maken. Misschien moet het gehele economische systeem op de kop.
De meningen verschillen over wát er dan exact nodig is. Want: hoe kan de markt op een manier functioneren die de planetaire grenzen wel inachtneemt en wat mogen we verwachten van bedrijven en investeerders? Voor de accountant resteert dan de vraag: hoe kan verslaggeving bijdragen?
Voor in het vliegtuig?
Vier boeken trachten een antwoord te geven op deze vragen. Geen zware kost voor tijdens de vakantie, maar juist visionaire boeken over de rol die leiders en bedrijven spelen om een leefbare planeet te creëren.
Voor accountants die straks voor het eerst met de CSRD te maken krijgen en die verder nog weinig beeld hebben bij ESG zijn de boeken uitermate interessant. Als lezer kan je een eigen idee formuleren over de toekomstige economie en de rol die verslaggeving daarin speelt. De auteurs geven elk een unieke visie op een duurzame economie. Daar kan en hoef je het niet altijd mee eens te zijn.
En ook voor de accountants die enigszins sceptisch zijn over duurzaamheidsverslaggeving en die de eensgezinde lofzang voor ESG-rapportage beu zijn geworden kunnen de boeken wellicht wat weerzin wegnemen. Enkel verslaggeving gaat inderdaad de wereld niet redden. Daarvoor is veel meer nodig. De boeken plaatsen daarin uitstekend het een en ander in perspectief en laten haarfijn zien hoe verslaggeving wel een radertje in het geheel is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!